Quina és la muntanya més alta del món?

Everest

Quan es demana a qualsevol persona quina és la muntanya més alta del món, de manera immediata tothom contesta que és l’Everest. Però ara, fruit de la recerca d’un grup de científics francesos i equatorians es van proposar a principis de 2016 mesurar el punt més allunyat del centre de la Terra. Sabien que les latituds properes a la línia equatorial estan més allunyades del nucli terrestre. Per això es van traslladar a l’Equador. Van col·locar al cim de la seva muntanya més alta 6268 metres sobre el nivell del mar- un sistema GPS. I els resultats van desmuntar el mite que l’Everest és la muntanya més alta.

Com en tot en la vida, els resultats depenen dels ulls (dels criteris) amb què es miren les coses. Hi ha diferents criteris per a determinar el punt base de l’altura total d’una muntanya, alguns són: el nivell de la mar, des de la base de la muntanya i el centre de la terra.

Si es pren com a referència el nivell del mar les tres muntanyes més altes de la Terra són: Everest (8,848 m), el K2 (8,611 m) i el Kanchenjunga (8,586 m)

Ara bé, la base d’una muntanya no sempre se situa per sobre del nivell mar, hi ha algunes que tenen la seva base en el fons de l’oceà. Si prenem això com a referència llavors la muntanya més alta és Mauna Kea (10,207 m). El detall és que uns 6,000 metres del Mauna Kea (situat a Hawaii) estan sota el nivell del mar, i només uns 4.207 metres són els que s’eleven sobre el nivell mar.

Font: Instituto Militar de Ecuador

Si ara canviem el criteri i triam el centre de la Terra com a referència llavors les muntanyes més altes són el Chimborazo (6384,416 km) com a lloc situat en la superfície terrestre més a prop del sol i el Huascarán (6384,376 km)

Si es mesura a la muntanya Everest, des del centre de la Terra la seva alçada seria de 6.382,6 km, i per tant, gairebé dos quilòmetres menys que el Chimborazo (Equador). Això és així, perquè la Terra no és una esfera, està aplatada en els pols i és més àmplia prop de l’Equador. El radi de la Terra a nivell del mar és en l’Equador aproximadament 21 km més llarg que en els pols. Llavors la distància al centre de la Terra disminueix a mesura que ens acostem als pols.

Per tant, la pròxima vegada que us demanin Quina és la muntanya més alta del món? Probablement, hauríeu de contestar: “depèn el criteri”.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close