Setmana de conscienciació del canvi climàtic. I no tenim un planeta B

Avui, 27 de setembre de 2019, conclou la setmana de lluita que començà el passat divendres 20 de setembre en la Vaga Mundial pel Clima. S’hi han sumat unes 1200 ciutats d’arreu del món, també als pobles i ciutats de les Illes Balears.

La data del 27 de setembre la va escollir la iniciativa Earth Strike, la promotora d’aquesta vaga, perquè és l’aniversari d’un llibre considerat fundacional del moviment ambientalista i ecologista contemporani: Primavera silenciosa. Publicat el 1962 per Rachel Carson denunciava ja en els anys seixanta del segle passat els efectes dels pesticides sobre el medi ambient i en responsabilitzava la indústria química. I ja llavors la indústria, com ara, ho negava tot i va fer campanya contra ella i el seu llibre. Seixanta anys després resulta evident que tenia raó i la crisi ecològica i climàtica esdevé catàstrofe. Alguns polítics i empresaris també opten per desprestigiar la ciència per garantir-se els beneficis econòmics.

El 23 de setembre se celebrà la Cimera pel Clima a la seu de les Nacions Unides a Nova York, en la qual comptà amb la presència de la jove activista pel clima Greta Thundberg, qui ha travessat l’Atlàntic amb un veler solar. La cimera tenia la missió d’accelerar la implementació de l’Acord de París sobre Canvi Climàtic, i ha estat anunciada com a “un salt ambiciós en la política nacional i col·lectiva”, gràcies al suport econòmic a l’agenda pel clima. Thundberg feu un discurs emotiu i valent davant els principals líders delmón, demanant-los mesures concretes contra el canvi climàtic.

Independentment que hagis pogut o no fer vaga, organitzacions juvenils i ambientals i col·lectius de la societat civil de països arreu del món han fet una crida a donar suport al vaga i al moviment Fridays for future, perquè l’emergència climàtica afecta a totes les persones del món. El moviment vol ser una xarxa per aportar solucions al repte més gran de la història de la humanitat: per exigir justícia ambiental i intergeneracional, un futur, i pressionar les classes polítiques a actuar amb responsabilitat enfront la crisi climàtica.

La capacitat de recursos de tot el planeta per a l’any 2019 es va acabar el passat dilluns, 29 de julio de 2019, segons l’organització Global Footprint Network (GFN), que alertà que aquest any els humans han acabat amb la capacitat del planeta una setmana abans que fa un any, fet que suposa la data més primerenca des que hi ha registres. Així, l’ONG assenyala que d’aquí al 31 de desembre, la situació és de números vermells perquè s’ha esgotat el pressupost ecològic de l’any. En aquesta línia, l’organització econologista WWF adverteix que en l’actualitat, la humanitat requereix 1,75 planetes a l’any per viure, enfront de l’any 1970, quan els recursos naturals es duraven fins al 23 de desembre.

Per la seva banda, Espanya ja va esgotar tots els seus recursos naturals el 28 de maig, mig mes abans que fa un any i a nivell comunitari, la Unió Europea va entrar en números vermells el 10 de maig, cosa que equival a consumir 2,8 planetes.

No obstant això, encara estam a temps de posar remei a aquesta situació. Segons explica WWF si cada any s’endarrereix cinc dies el Dia de la sobrecapacitat (el dia en què s’esgoten els recursos anuals del planeta cada any), el 2050 es podria tornar a viure dins els límits del planeta.

El consum està contribuint al col·lapse climàtic i a la destrucció de la natura. Cal que els líders mundials adoptin mesures urgents per assolir un futur sostenible, però també que nosaltres els ciutadans (joves i adults) adoptem les mesures urgents i necessàries per reduir el consum de plàstics, envasos no reutilitzables, i deixem de malbaratar aigua i aliments. Perquè com diu el lema d’aquest any, no tenim un planeta B

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close