Com treballar el pensament visual dins l’aula i amb els alumnes?

El Pensament Visual (o Visual Thinking en la seva expressió anglesa) aprofita les possibilitats comunicatives de la imatge per a expressar pensaments i idees, independentment de la seva complexitat.

Transformar idees en imatges

Partint de la premisa que els nostres alumnes aprenen a dibuixar i pintar abans que a llegir i escriure, la imatge és el mitjà d’expressió que utilitzen en els seus primers passos. I tot i que és uan tendència en auge a l’actualitat dins el sector educatiu, especialment a l’educació infantil i primària, per a l’ESO i el batxillerat també constitueix una metodologia molt útil per treballar a classe.

Utilitzant les tècniques del Pensament Visual es poden facilitar als alumnes la comprensió i la relació d’idees complexes i pensaments , reduint les paraules als conceptes de tal manera que el seu cervell  assimilarà imatges i dibuixos amb poc text amb més facilitat, ajudant a recordar la idea molt més interessant que recordar i parendre’s de memòria un text.

En una època on predomina l’excés d’informació, aquesta tècnica permet interpretar allò visual i convertir-lo en una font directa d’aprenentatge. Dibuixar conceptes a la pissarra, recórrer a mapes mentals o apunts visuals són només alguns exemples de com posar en pràctica aquesta tècnica a classe.

Com fer un mapa mental?

A continuació teniu aquesta infografia perquè pogueu veure les passes a fer:
comferunmapavisual

Per tal que els alumnes puguin fer-ho amb garanties es convenient que els professors els facem una ús de la pissarra com a suport,dibuixant a la pissarra alguns conceptes i intentarnt que els alumnes els relacionen amb el tema. Serveixi d’exemple aquest mapa visual fet en un moment d’una classe de repàs del primer tema de la representació de la Terra.

IMG_0355

La tasca dels alumnes consisteix després en fer-ne un de propi, preferiblement a mà perquè així vagin estudiar tot i que també és posible fer-lo amb altres programes, com el Cmaptools, una programari gratuït.

formesrepresentacioterra18

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close