Avui 13 de febrer, és el dia mundial de la ràdio.

Logo del Dia Mundial de la Ràdio 2019

El 13 de febrer de 2013 se celebra per primera vegada el Dia Mundial de la Ràdio gràcies a la declaració d’aquesta data  commemorativa per part de la UNESCO l’any 2011. L’objectiu principal és augmentar la consciència sobre la importància d’aquesta mitjà de comunicació.

L’Acadèmia Espanyola de la Ràdio va ser la gran impulsora d’aquesta celebració  i proposava que fos el 30 d’octubre coincidint amb la fita que es produí l’any 1938 quan Orson Wells retransmeté La guerra dels mons. Tot i que la idea havia aconseguit el suport de la gran majoria de les organitzacions internacionals de radiodifusió, finalment la UNESCO es decidí pel 13 de febrer perquè en aquesta data de 1946 es creà la Ràdio de les Nacions Unides.

També cal esmentar  que en alguns països com Rússia o Bulgària ja se celebrava el dia de la ràdio el 7 de maig per recordar l’invent del radioreceptor per part del rus  Alexander Popov el 1895. Només un any abans que Marconi patentés el seu invent.

La UNESCO, en aquest dia, destaca els més de 100 anys de vida d’aquest mitjà de comunicació, l’explosió  d’emissores locals que s’ha produït als països en vies de desenvolupament els darrers anys i que les seves ones arriben ja al 95% de la població mundial.

La ràdio reuneix persones i comunitats de tots els orígens per fomentar un diàleg positiu per al canvi. Més específicament, la ràdio és el mitjà perfecte per contrarestar les crides a la violència i la propagació de conflictes, especialment en regions potencialment més exposades a aquests realitats. Sobre aquesta base, el Dia Mundial de la Ràdio 2019 celebrarà el tema “Diàleg, tolerància i pau” i el poder de la ràdio per promoure l’entesa i les comunitats poderoses. En definitiva, una oportunitat per enfortir la diversitat, la pau i el desenvolupament humà a través de la radiodifusió.

Tant a Europa com Espanya la ràdio és el mitjà de comunicació en el que més confien els ciutadans. Segons la Unió Europea de Radiodifusió (EBU-UER) aquest és el cas del 73 % dels estats membres associats a aquesta organització de ràdios i televisions públiques d’arreu d’Europa.

Així que a més d’escoltar música, la ràdio també us pot servir per tenir les darreres notícies, per emocionar-vos amb grans històries o per entretenir-vos amb programes o seccions d’humor.

Felicitats a tots els professionals i oients de la ràdio!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close